středa 16. září 2015

První týden na fakultě


Tento článek je věnovaný všem, kteří stejně jako já nejsou místní. Pro valnou většinu prváků je přechod ze střední na výšku šok –  nikoho neznáte, nevíte, kde co je a je potřeba se rychle adaptovat na nové prostředí. Navíc vás hned první týden na začátku semestru čeká spousta vyřizování. V tomto článku se pokusím vše shrnout, třeba to někomu z vás pomůže :)

Pokud hledáte koleje, skvělou volbou jsou v Ostravě koleje Vista. Jedná se o soukromé koleje, kde si můžete vybrat ze tří typů ubytování. Bohužel však nenabízejí jednolůžkové pokoje, pouze dvojlůžko. Výhoda je, že to máte blízko do fakulty (asi 15 min.) a navíc nabízí pro studenty i možnost stravování. Dále se zde nachází prádelna a dokonce i fitness centrum. Bez čeho se rozhodně neobejdete je internet, který je započítán v ceně.

Další nezbytnou věcí je studentská karta. Pokud chcete, můžete si místo ní pořídit ISIC. Pro vyřízení je nutné nejdříve nabít vaše CUS konto. To uděláte tak, že se ně něj přihlásíte na Portálu přes studentském stipendiu (Portál – Moje stránka – Studium – Stipendia studenta), kde vyplníte váš bankovní účet a odešlete částku na uvedený účet společně s vaším specifickým symbolem pro platbu. Poté stačí zajít na kartové centrum (viz. odkaz), kde vás slečna vyfotí a kartičku na počkání udělá. Můžete si zde vyřídit i ISIC. Kartu využijete ke vstupu do některých budov fakulty, ale také ji využijete v menze, která sídlí na ulici Reální v centru. Nabíjet můžete skrz váš CUS účet.

Co nejdříve se vyplatí zajít si na dopravní podnik a vyřídit si pětiměsíční šalinkartu (modrá ODISka, nezapomeňte si sebou vzít potvrzení o studiu, či ISIC). V rámci výuky v prváku budete denně pendlovat mezi Lékařskou fakultou a Přírodovědeckou fakultou, takže se kartička rozhodně vyplatí.

Za návštěvu stojí také terminál hlavního nádraží. Pokud dojíždíte, pořiďte si zde oranžovou kartičku, kterou vyplňte, přilepte fotku a nechte potvrdit na studijním oddělení, ať na ni můžete v rámci pravidelného dojíždění uplatnit slevu. Studijní oddělení sídlí v oranžovo-bílé budově ZZ v přízemí, hned první dveře vlevo za vrátnicí. Pokud víte, že budete dojíždět pravidelně, doporučuji přemýšlet i o In Kartě (viz. zde).

Tak to je snad vše, nic dalšího mě nenapadá, kdyžtak se ptejte :)

3 komentáře:

  1. Ahoj, mohla bych poprosit o víc informací a zážitků z přijímaček?
    Díky moc!
    Barča

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, mohla bych poprosit o víc informací a zážitků z přijímaček?
    Díky moc!
    Barča

    OdpovědětVymazat