pátek 25. září 2015

Z čeho se učit?


Základním pravidlem je pořídit si hlavně to, co po vás chce vyučující. Ovšem dříve, než se vrhnete do obchodu se zdravotní literaturou, či začnete zběsile objednávat z eshopů, je dobré si uvědomit, že lecos se dá sehnat i v elektronické podobě či vypůjčit v knihovně.



Co tedy kupovat?
Co se týče anatomie, (téměř) nutnou klasikou je Čihák. Do prvního ročníku budete určitě potřebovat první a třetí díl, ale pokud knihy již objednáváte, je lepší vzít to jedním vrzem a koupit všechny tři díly. Rovněž se vám bude hodit nějaký anatomický atlas:
  • Netter – Velmi dobře zpracovaný s docela příznivou cenou. Na ulož.to ho najdete i v elektronické podobě.
  • Sobotta – Krásný atlas srovnatelný s Nettrem, leč šíleně drahý :(
  • Feneisův obrazový slovník anatomie - Podle mého názoru skvělá volba. Jedná se o knihu menšího formátu, takže se nosí daleko lépe než Čihák. Na druhou stranu někdy není příliš podrobný a podle některých se hodí spíše na opakování. Vřele doporučuji.
  • Sinělnikov - třídílný anatomický atlas v červené vazbě, který možná mají doma vaši rodiče (pokud studovali medicínu) s nádhernými perokresbami. Každopádně se na něj doporučuji zeptat v knihovně.
  • Yokochi - Fotografický atlas anatomických preparátů. Podle mého názoru je zbytečný (a drahý), ale někdo jej může ocenit při pitvách na anatomii. Jsou zde pěkně nafocená vypitvaná těla, v reálu to ovšem uvidíte stejně jinak.



Anča se dá studovat i z Memorixu. Jedná se o relativně novou knihu, na jejímž vznikku se podíleli jak profesoři, tak studenti, což je znát na jejím barevném zpracování. Není v ní samozřejmě všechno, ovšem některá témata, jako třeba svaly jsou v ní hezky udělaná. Učit se na anatomii pouze z něj však považuji za risk, co se nemusí vyplatit. Ideální kombinace je Čihák + atlas. Osobně ji nemám, ale opět ji najedete na ulož.to. Doporučuji také skripta z anatomie od pana doc. D., které vydává fakulta.


Biofyzika – Z tohoto předmětu, oficiálně nazvaného Lékařská biofyzika, máme jednou týdně přednášku. Nechť si každý zváží sám, zda je pro něj smysluplné chodit, nebo ne, každopádně doporučuji si pořídit brněnská skripta (Lékařská biofyzika a přístrojová technika, Hrazdíra, Morgenstein). Rovněž si nezapomeňte stahovat materiály, které vám vyučující budou průběžně posílat na hromadný email.


Biologie – zde doporučenou literaturu dopíšu později, zatím nevím, co si pořídit.
Chemie – v rámci prvního semestru vás čekají dva testy z chemických výpočtů. Bodou po vás požadovat skripta z UPOLU od Dvořáčkové – Příklady z lékařské chemie a biochemie. Dají se buď objednat nové, či koupit od studentů vyššího ročníku.


Do latiny si noste vytištěné materiály, které si stáhnete z portálu (Portál – Studium – Studijní materiály – LLTLF). V jazycích vám s volbou učebnice poradí vaši vyučující. Někdy vám budou některé matriály nosit i do hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat